Young casual woman eating lamb's lettuce.

Fenomenalna roszponka

Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak, dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Nie tylko świetnie smakuje, ma także nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Roślina działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy, ma również działanie uspokajające. Z jej liści przyrządza się przede wszystkim sałatki, bo spożywanie jej na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych. Roszponka to świetne źródło witamin: beta-karotenu (prowitaminy A), C, B6, B1 i B2 oraz soli mineralnych: żelaza (potrzebnego w stanach osłabienia, kobietom w ciąży i w czasie miesiączki), potasu, manganu, miedzi, a także cynku i wapnia. Roszponka jest znakomitym produktem dla odchudzających się – jest niskokaloryczna (zaledwie 21 kcal) – w 100 g oraz dla chorych na cukrzycę lub osób z podwyższonym poziomem glukozy – jest produktem o niskim indeksie glikemicznym.
www.hipokrates2012.wordpress.com