Beautiful young woman have stomach ache.

© Depositphotos.com

Czy ciepły okład pomaga przy zapaleniu pęcherza?

Pamiętaj! Przyłożenie ciepłego okładu do brzucha faktycznie na chwile przynosi ulgę, bo wysoka temperatura rozluźnia mięśnie i zmniejsza ból, ale w gruncie rzeczy może to nam tylko zaszkodzić. Ciepło ułatwia bakteriom rozmnażanie się, co powoduje nasilenie się objawów oraz wydłużenie czasu choroby. Lepszym sposobem zamiast ciepłych okładów będzie po prostu zastosowanie leku przeciwbólowego, położenie się i pomasowanie brzucha, bo w ten sposób mięśnie też się rozluźnią.

Depositphotos_12854923_original

© Depositphotos.com

Karmel obniża odporność

Słodki, zdrowy i pyszny karmel, ale czy na pewno? Karmel produkowany na potrzeby przemysłu gastronomicznego powstaje na bazie amoniaku i sacharozy. Tak otrzymany produkt to karmel amoniakalny, który można znaleźć w wielu produktach naszego codziennego menu – w ciemnym pieczywie, sosie sojowym, ciastkach, dżemach, czekoladzie i deserach mlecznych. W jego składzie znajduje się związek obniżający poziom limfocytów T 
w najważniejszych częściach ludzkiego organizmu. Rezultatem tego jest znacznie słabsza bariera obronna przeciw wirusom, bakteriom i pasożytom, czyli znaczny spadek odporności.
www.igya.pl

Depositphotos_14146470_original

© Depositphotos.com

Ruch kontra nikotyna

Czy wiecie, że szkodliwość papierosa rośnie wraz ze wzrostem aktywności fizycznej? O niekorzystnym wpływie nikotyny na organizm człowieka wie chyba każdy, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z ogromu niebezpieczeństwa zapalenia papierosa przed wysiłkiem fizycznym lub innym czynnikiem mogącym zwiększyć częstość akcji serca. Do dwóch godzin po jego wypaleniu oddziaływanie na serce, płuca i układ krwionośny jest szczególnie silne. Połączenie wpływu nikotyny oraz ćwiczeń fizycznych na organizm może skutkować zawałem serca lub udarem mózgu, gdyż oba te czynniki powodują znaczny wzrost tętna. Jeśli dodać do tego, że palenie wspiera skłonność do występowania złamań, to okazuje się, że rzucenie palenia będzie miało znacznie więcej pozytywnych efektów, niż się spodziewaliśmy!
www.universityofcalifornia.edu

Fern

© Depositphotos.com

Oczyszczająca doniczka

Niektóre kwiaty doniczkowe mają niezwykłą właściwość – oczyszczają powietrze z zanieczyszczeń. Od dzisiaj wybór kwiatka do mieszkania powinien opierać się nie tylko na jego wyglądzie i łatwości utrzymania, pod uwagę powinniśmy także wziąć jego właściwość oczyszczania powietrza z zanieczyszczeń, w tym groźnych dla zdrowia i życia toksyn. Rośliny odfiltrowują: benzen, trichloroeten, ksylen, toluen, amoniak i formaldehyd. Aby oczyścić dom z tych trujących związków, powinniście postawić na takie gatunki jak: skrzydłokwiat, bluszcz pospolity, sansewieria, figowiec, gerber Jamesona, paprotka, dracena, aglaonema, zielistka i palma. Wiele zanieczyszczeń rośliny wchłaniają przez aparaty szparkowe podczas cyklu oddechowego, niektóre gazy wsiąkają w ziemię i są absorbowane przez korzenie roślin. Uwaga! Rośliny nie zastąpią regularnego wietrzenia pomieszczenia.
www.swiatkwiatow.pl

Cabbage - green cabbage closeup

© Depositphotos.com

Zdrowa, bo kwaśna

Oczyszcza organizm, przypisuje się jej właściwości antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witamin K, A i E. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników. Kapusta kiszona bogata jest również w związki manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza i siarki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wytworzony w trakcie fermentacji kwas mlekowy ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy. Po kapustę kiszoną mogą bez obaw sięgać osoby starsze, bo łatwiej się  ją trawi od kapusty świeżej. Dla osób odchudzających się może stanowić zdrową przekąskę o wyjątkowo małej kaloryczności. 100 g kwaszonej kapusty to jedyne 12-16 kcal, w dodatku – dzięki dużej zawartości błonnika – daje poczucie sytości. W okresie zmniejszonej odporności i infekcji, jaki panuje zimą, kapusta kiszona to prawdziwy zastrzyk dla zdrowia.
www.naukawpolsce.pap.pl

Woman holding a strawberry at arms reach

© Depositphotos.com

Truskawki na uszkodzony żołądek

Europejski zespół naukowców wykazał, że spożywanie truskawek może działać ochronnie na żołądek uszkodzony przez alkohol. Zespół, w skład którego weszli naukowcy z Hiszpanii, Serbii i Włoch, w czasopiśmie „PLoS ONE” opisał, jak przeciwutleniające właściwości truskawek moga pomóc w udoskonaleniu metod leczenia wrzodów żołądka. Badania dowodzą, że dieta bogata w truskawki może pomóc w profilaktyce zaburzeń gastrycznych powiązanych z powstawaniem wolnych rodników lub innych reaktywnych form tlenu. Uzyskane wyniki maja również znaczenie dla tych osób, które borykają się z problemami żołądkowymi niemającymi związku ze spożywaniem alkoholu. Nieżyt żołądka czy zapalenie błony śluzowej żołądka mogą być również następstwem infekcji wirusowych lub zażywania niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz leków stosowanych w terapii przeciwko niechlubnej bakterii żołądkowej Helicobacter pylori.
www.ordis.europa.eu

Depositphotos_25234021_original

© Depositphotos.com

Wesołe ultradźwięki

Według czasopisma „Brain Stimulation” wibracje w mózgu spowodowane stymulacją ultradźwiękami polepszają samopoczucie psychiczne człowieka bez zauważalnych efektów ubocznych. Amerykańscy badacze z University
of Arizona (USA) zaobserwowali, że ultradźwięki o określonej częstotliwości
w rejonach mózgu odpowiedzialnych za nastrój i świadomość wywierają pozytywny wpływ na samopoczucie badanych osób. Ta metoda może okazać się nowym sposobem leczenia depresji i zaburzeń lekowych. Może już wkrótce zamiast leków na lęki i depresje będziemy mogli nabyć prosty stymulator do poprawy nastroju?

www.brainstimjrnl.com

Depositphotos_38739929_original

© Depositphotos.com

Spacer zmniejsza chęć na czekoladę

Kwadrans spaceru w czasie przerwy w pracy zmniejsza ochotę na czekoladę – informują badacze z University of Exeter. Jak wykazali, dzięki chwilowej aktywności fizycznej pracownicy, nawet w stresującej sytuacji, jedzą tylko połowę co zwykle porcji czekolady. Wnioski te pochodzą z badania 78 miłośników czekolady, którzy przez dwa dni zachowywali czekoladową abstynencję, po czym rozwiązywali różne zadania, pod obserwacją badaczy. Podczas 15-minutowej przerwy w pracy połowa badanych żwawo maszerowała po bieżni, połowa odpoczywała. Później wszyscy wrócili do pracy. Gdy zadanie dobiegło końca, naukowców interesowały resztki czekolady na talerzach. Zważyli je i stwierdzili, że osoby, które w przerwie ćwiczyły, zjadały średnio połowę tej porcji czekoladek, co pozostali – odpowiednio po ok. 15 i 28 gramów (przeciętna tabliczka waży zwykle 100 gramów).
www.exeter.ac.uk

Depositphotos_25002273_original

© Depositphotos.com

Ryby dla mądrości

Czy dzięki spożywaniu ryb ciężarne kobiety mogą zwiększyć potencjał mózgu swoich dzieci? Wyniki badań zaprezentowane w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition” pokazują, że dzieci urodzone przez kobiety, które spożywały więcej ryb w okresie ciąży, osiągają lepsze wyniki na testach
z inteligencji werbalnej, zdolności motorycznych i zachowań prospołecznych. Tłuste ryby są bogatym źródłem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapenataenowy (EPA) – kluczowy budulec komórek, a w szczególności 
błon komórkowych mózgu.
www.cordis.europa.eu

Sleeping Girl

© Depositphotos.com

Sen uwalnia od złych wpomnień

Sen zmniejsza aktywność obszarów w mózgu odpowiedzialnych za emocje, które są związane z przykrymi wspomnieniami – informuje pismo „Current Biology”. Naukowcy z University of California w Berkeley badali mózgi 35 ochotników, którym wcześniej pokazano serię 150 obrazów wywołujących silne emocje. Badanie przeprowadzono tuż po ekspozycji oraz przy kolejnym pokazie tych samych obrazów kilka godzin później. Cześć́ z uczestników eksperymentu musiała przez ten czas czuwać, inni mogli spać. Grupa, której pozwolono w międzyczasie się̨ przespać, wykazała mniejszą aktywność́ obszarów mózgu odpowiedzialnych za emocje. Bardziej aktywna była kora przedczołowa, odpowiedzialna za racjonalne myślenie. Istnieją dowody, że stanowiąca ok. 20 proc. czasu naszego snu tak zwana faza REM, w której występują marzenia senne, odgrywa rolę w przetwarzaniu świeżych wspomnień.
www.cell.com/current-biology