woman with healthy food

CO JEŚĆ WIOSNĄ I LATEM?

Postaw na warzywa sezonowe! Pożegnaliśmy już zimę. Pora zrezygnować nie tylko z ciepłej garderoby, ale też z zimowych przyzwyczajeń żywieniowych. Wprowadź do swojej diety trochę świeżości.

Maj

Jak mówi znane wszystkim polskie przysłowie: „W maju jak w gaju!”. Przyroda kwitnie, dzięki czemu mamy do wyboru szereg pełnych witamin warzyw i owoców.

© Depositphotos.com

BOTWINKA 
Idealne warzywo na rozpoczęcie sezonu, szczególnie popularne w formie zupy. Odkwasza, odtruwa organizm, ma właściwości uspokajające. Naładowana mnóstwem witamin m.in. żelazem, jest świetnym produktem dla wegetarian. Szczególnie polecana dla kobiet, gdyż zawiera substancje działające jak estrogeny, czyli hormony młodości i piękna.

 

Depositphotos_1248716_original

© Depositphotos.com

RZODKIEWKA
 Jest znana jako perfekcyjna przekąska na diecie. Jedna sztuka to tylko 2 kcal, a dodatkowo dzięki witaminom z grupy B reguluje przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Warto sięgnąć po nią tuż po sezonie zimowym. Zawarta w niej witamina C zwiększa odporność, a duża ilość potasu pomaga zapobiegać nadciśnieniu. Przydaje się także przy przeziębieniach, ponieważ hamuje kaszel.

 

bunch of broad beans on a white background

© Depositphotos.com

BÓB 
jako najstarsza jadalna roślina strączkowa jest idealnym warzywem
w diecie lekkiej i bezmięsnej (źródło białka). Jego zasadotwórczość pozwala odtruć i odkwasić organizm. Zawiera dużo błonnika, regulującego procesy trawienne, witamin A, C i B, fosforu, wapnia, żelaza i magnezu. Nie zawiera cholesterolu, jest niskokaloryczny i lekkostrawny.

 

 

Czerwiec

Słońce coraz mocniej grzeje, czas więc na kolejne sezonówki. Oprócz włączonych już do diety poprzedniego miesiąca warzyw czerwiec „proponuje” kolejne zdrowe rozwiązania żywieniowe.

Bunch of Fresh Parsley Isolated on White Background

© Depositphotos.com

NATKA PIETRUSZKI 
Jest jednym z warzyw, po które nie musimy nawet wychodzić z domu. Posadzona w doniczce na słonecznym parapecie jest źródłem potasu, fosforu, fluoru, magnezu i wapnia. Ma wpływ na nasz wzrok, reguluje trawienie i przemianę materii. Zaledwie jedna łyżka natki, dodana do zup, sałatek czy kanapek, wypełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

 

Garden sorrel

© Depositphotos.com

SAŁATA RUKOLA I SZCZAW
 Rukola zawiera ok. 16 witamin i minerałów. Lekkostrawna i niskokaloryczna jest doskonałym składnikiem zdrowej diety i dodatkiem do sałatek, kanapek czy makaronów. Szczaw, bogaty w witaminę C i żelazo, doskonale sprawdza się przy przeziębieniach, hamuje rozwój drobnoustrojów, leczy katar i kaszel. Łagodzi zaburzenia trawienne, zapobiega biegunkom, działa leczniczo na wątrobę.

 

Strawberries with leaves.

© Depositphotos.com

TRUSKAWKI
 Owoce, na które wszyscy czekają z utęsknieniem. Zawierają mnóstwo witaminy C, B1, B2 oraz PP. Mają właściwości bakteriobójcze, antynowotworowe oraz dietetyczne. Dzięki dużej zawartości wody oczyszczają organizm, a także wspomagają spalanie tłuszczów i węglowodanów. Bogate w wapń, fosfor i żelazo wspomagają procesy krwiotwórcze oraz przeciwdziałają anemii.

Czerwcowe sezonówki to także: szpinak, por, seler, młoda marchewka, kalarepa, fasolka szparagowa, cukinia.

 

Lipiec

Kiedy upał nie daje wytchnienia, nasz apetyt koncentruje się wokół produktów o dużej zawartości wody. Warto wtedy postawić na szybkie w przygotowaniu świeże warzywa, idealne na przekąskę w okresie wakacyjnym.

Sweet pea in closeup

© Depositphotos.com

ZIELONY GROSZEK i GROSZEK CUKROWY 
Zielony groszek działa lekko przeczyszczająco, dlatego polecany jest w przypadku zaparć i problemów jelitowych. Ponadto wzmacnia żołądek, trzustkę i śledzionę. Groszek cukrowy dzięki swojej kruchości i delikatnemu smakowi stanowi doskonały dodatek do innych warzyw. Zawiera sporo białka, witamin A, C i B oraz fosforu i żelaza.

 

New potato

© Depositphotos.com

ZIEMNIAKI 
Często pobłażliwie traktowane tak naprawdę są źródłem cukrów, białek, witamin i minerałów. Idealne na wrzody żołądka, stabilizują dietę, a także ją wspomagają. Wbrew powszechnemu przekonaniu wcale nie są̨ kaloryczne. Pamiętajmy jednak, by wybierać te młode! Gotowane na parze lub w mundurkach nie tracą składników odżywczych i witamin.

 

 

Cauliflower and broccoli

© Depositphotos.com

KALAFIOR i BROKUŁY Sprawdzają się świetnie jako warzywa dietetyczne. Są niskokaloryczne, lekkie, wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego. Kalafior jest szczególnie zalecany osobom ze schorzeniami żołądka i jelit. Niewielu z nas wie, że mają także działanie przeciwnowotworowe. Zaleca się spożywać je na surowo, ponieważ tracą większość właściwości podczas gotowania.

Wakacyjnie sezonowi to także: bakłażan, młode buraki, śliwki, wiśnie, pomidory, kukurydza.

 

Doctor portrait

© Depositphotos.com

Magister radzi:

Tylko sezonowe, świeże, nieprzetworzone owoce i warzywa zawierają najwięcej witamin i minerałów.

 

Uroda